A stílusos belső árnyékoló, szalagfüggöny

A szalagfüggöny legnagyobb részét a textil teszi ki. Ezek többsége poliészterből szőtt szövet. A szövetképük nagyobb részt hagyományos szövet, de az igényesebb textilek Jacquard szövetekből készülnek. A különleges eljárással készült lamellák minden igényt kielégítenek, nem is beszélve arról, hogy milyen pompázatos színekben kerülnek forgalomba.

A textilek tartását, szép, párhuzamos esését általában valamilyen poliuretán fedőréteggel látják el, ami merevítés, keményítés mellett még antisztatikus védőréteget is biztosít. Szennytaszító tulajdonsággal is rendelkeznek.

szalagfüggöny lamellák

Szalagfüggöny textil

A fényzáró textilekre általában a poliészter hordozó váz szövet és a felületükbe integrált PVC kitöltő anyag a jellemző. Vannak olyan textilek is amelyek egyik oldala alu-pigmentált. Itt a dekoratív megjelenés mellett a hő-visszaverés nagyon domináns jellemző. A szigorodó tűzvédelmi előírások hatására a textilgyártók megalkották a lángálló szalagfüggöny textilt. Ezek a textilek üvegszálból szőttek. A textil szerkezet rögzítését a szövés után melegen felhordott színes poliészter vagy poliuretán filmmel oldják meg.

tűzálló és antibakteriális lamellával is elérhető

Ha ezeket a textileket nyílt láng fölé helyezzük, nem lobbannak lángra. A vékony rögzítő-film egy minimális füstképződés mellett oxidálódik és sértetlenül megmarad az üveg szövet. Egy másik speciális alkalmazási terület igényeire született meg az anti-bakteriális szalagfüggöny textil. Ezeket a szalagfüggönyöket leggyakrabban egészségügyi intézményekbe, kórházakba, klinikákba, orvosi rendelőkbe telepítjük.

A textil helyett ma már hengerelt alumínium szalagot is használnak. Ezek általában 89 mm szélesek és egy enyhe domborulatra görgőzik a reluxához hasonlóan, hogy merevebb legyen a tartásuk.
A naturális anyagok térnyerésével a fa és bambusz „textilek” is divatba jöttek. Alkalmazásukkal nagyon szép térelválasztásokat is megvalósíthatunk. Bútorokat is kiválthatjuk ennek segítségével.

Szalagfüggöny szerkezete

A szalagfüggönyök a következő szerkezeti főbb elemekből épülnek fel: textil (lamellák), karnis, működtető szerkezet, kezelő (nehezékkel ellátott zsinór), súly. A beépítésükre, kialakításukra, és felszerelésükre is több megoldás alkalmazható. Bármelyik megoldásra is van szükség, nagyon egyszerű a felszerelésük. Nem igényel különleges szakmai ismereteket a szalagfüggöny karnisainak rögzítése, a lamellák felaggatása pedig szintén egyszerű.

Szalagfüggöny felépítése

szalagfüggöny felépítése

 1. alsó összekötő lánc
 2. alsó súly v. lamella súly
 3. szalagfüggöny lamella
 4. vállfa
 5. L alakú fém lemez vezérkocsihoz
 6. szorító, mesterkocsihoz
 7. mesterkocsi
 8. mágneskocsi
 9. Karnis
 10. Karnisvég fordító kerékkel
 11. fém zéger (seeger)
 12. menetes határoló rézgyűrű
 13. mágneskocsi
 14. vezérkocsi
 15. klipsz, vagy pattinka
 16. konzol klipsszel
 17. PVC karnis
 1. távtartó
 2. távtartó
 3. műanyag zéger (seeger)
 4. fém tengely, három vagy négyágú
 5. alumínium karnis
 1. fém tengely három vagy négyágú
 2. távtartó cső
 3. karnis vég hatóművel
 4. gyöngylánc végtelenítő
 5. kezelő zsinór
 6. gyöngylánc
 7. kezelő súly vagy zsinórfeszítő súly
 8. zsinórfeszítő súly (kezelős súly)
 9. konzol klipsszel
 10. szalagfüggöny karnis
 11. fedő profil a karnis elrejtésére
 12. fedő profil a karnis elrejtésére

Beépítés

Szalagfüggönyök beépítése többféle felfüggesztéssel lehetséges:

 • álmennyezetbe süllyesztve,
 • mennyezetre,
 • homlokzatra.

Minden esetben a megrendelő kívánságának megfelelően végezzük el a szerelést.

mennyezetre rögzítés

rögzítés mennyezetre

homlokzati rögzítés

rögzítés homlokzatra

süllyesztett rögzítés

süllyesztett rögzítés

Kialakítás

Ablaktípusoktól, építészeti megoldásoktól és helyi speciális igények szerint a szalagfüggönyök kialakítása számos módon készülhet:

 • normál kialakítás,
 • feszített kialakítás,
 • ferde kialakítás,
 • boltíves kialakítás,
 • íves kialakítás.

Különleges alkatrészek segítségét vesszük igénybe ferde és íves szalagfüggönyök szerelése esetén. Speciális kialakítású szalagfüggönyöknél kérjük minden esetben kérjen díjmentes helyszíni kiszállást és mérnöki szaktanácsadást.

szalagfüggöny kialakítások

normál, feszített, boltíves, ferde és íves kialakítások

Szalagfüggöny karnis, profilok

A szalagfüggöny tartószerkezetét karnisnak hívjuk. A karnis egy sajátosan kialakított alumínium profil, melyben egy alakos alumíniumtengely van, ami a szalagokat tartó poliamidból fröccsöntött kocsikon keresztül a textil lamellák forgatását, míg a kocsikon átvezetett polipropilén zsinórok a textilek elhúzását oldja meg. A tengely forgatását egy polipropilén zsinórra fröccsöntött gyöngyöcskékkel oldjuk meg, melyet az alakja miatt gyöngyláncnak, vagy forgatóláncnak nevezzük.

szalagfüggöny karnisok

normál és slim szalagfüggöny karnis

Kezelése és a lamellák elforgatása rendkívül könnyű és egyszerű. A textilek feszességét a szalagok aljában helyezett súlyok garantálják. A szalagfüggöny súly anyaga horganyzott acél polietilén burokban vagy kőporral nehezített polisztirol. Ezeket a súlyokat a textilek aljába hegesztett zsebbe helyezzük. A szalagokat egy lánccal fogjuk össze. Szalagfüggöny karnisaink fehérre színterezett alumíniumprofil megoldással készülnek. A karnis több funkciót is betölt, egyrészt biztosítja a szalagfüggöny szerkezet stabilitását, lehetővé teszi a könnyű és üzembiztos szerelést és rögzítést, továbbá benne található a működtető szerkezet is, mely biztosítja a szalagfüggöny lamelláinak függőleges tengely körüli elfordulását, illetve a megadott irányba történő elhúzását (gyűjtését).
Az igényeknek megfelelően két szalagfüggöny karnist is gyártunk:

 • normál karnis (45×45 mm),
 • alacsony profilú (slim) karnis (45×30 mm).

Szalagfüggöny lamella

A szalagfüggönyök lamellái több különböző szélességben készülnek, melyek eltérő esztétikai jellegűek:

– 63 mm lamella,

– 89 mm lamella,

– 127 mm lamella (normál méret).

Mindegy, hogy milyen szélességű lamellát választanak, a színválaszték minden esetben széleskörű kínálatot nyújt.

szalagfüggöny lamella méretek

63, 89 és 127 mm lamellák

Szalagfüggöny méretek

A szalagfüggönyök legfeljebb 7 méteres szélességben, és 6 méteres magasságban gyárthatók le. Szélsőséges méretek esetén, kérjük minden esetben kérjen díjmentes helyszíni felmérést és tanácsadást.

Automatizálás, motorizáció

A szalagfüggönyök vezérlése nem csak kézileg, hanem motorizált (motoros) megoldással is rendelhető. Árnyékol és nagyon mutatós, emellett pedig növeli lakásunk, irodánk belső hangulatát és  nagy meleg esetén a hőség ellen is védelmet nyújt.